Terug naaar Tijdmachine

1934

Fa. W. J. Klerx en Zonen Schoenfabriek, Rijen

W.J. Klerx was een ondernemend zakenman. Hij bouwde in 1917 een looierij in de Pastoor Gillisstraat in Rijen, achter huisnummer 30. Hij looide niet lang, maar werd handelaar in leer. Na enkele jaren in Tilburg te hebben gewoond, begon hij een schoenfabriek in Rijen, op het adres Tuinstraat 6. Er werkten in eerste instantie vijftien personeelsleden. Ze maakten eenvoudige crêpesandalen. De productie groeide en in 1934 kwam er een nieuwgebouwde fabriek bij, ook aan de Tuinstraat. 
Al in 1935 werd de fabriek weer uitgebreid en begon Klerx met de fabricage van kinderschoenen. In 1936 werkten er ongeveer honderd mensen. Burgemeester Sweens opende op 31 maart 1936 de nieuwe fabriek officieel. De onderneming begon ook met de productie van jongens- heren- en werkschoenen.
In 1940 werd de fabriek uitgebreid met een kantoor en een magazijn tot aan het Burgemeester Sweensplein. Tijdens de bezetting in 1940 legden de Duitsers het bedrijf stil en sleepten er veel machines uit. Toch zag Klerx nog kans om schoenen zonder distributiebon te maken. Dit waren schoenen met houten zolen. In 1943 vorderden de Duitsers de panden om kwetsbare materialen van de vliegbasis in op te slaan. Enkele weken daarna overleed W.J. Klerx. Zijn zonen zetten de zaak voort. Op Dolle Dinsdag (4 september 1944) dreigden de Duitsers de fabriek in brand te steken vanwege het opgeslagen materiaal. Na veel praten met de Duitse commandant liet deze al het materiaal naar het Sweensplein slepen en daar verbranden. Zo ontkwam de fabriek aan totale vernietiging.
Na de bevrijding was er in de gebouwen een kantine voor Engelse en Canadese militairen.
Direct na de oorlog kwam de productie weer op gang met werkschoenen met houten zolen voor de Nederlandse Spoorwegen. In 1947 breidden de zonen de fabriek uit met een moderne stikkerij. Vanaf 1951 maakten ze alleen nog maar kinderschoenen. Dit gebeurde onder de naam ‘Klerx-Shoe’.  In 1956 openden ze een nieuwe kantine. Ook veranderde in datzelfde jaar de naam in ‘Shoe-Flex’; dit vanwege de export. In 1960 schafte het bedrijf een moderne lijmzwikmachine aan en vulkaniseerpersen om de rubberzool te bewerken. In 1970 kwam Frans Klerx plotseling te overlijden. Twee jaren later besloot de directie het bedrijf op te heffen. Per 1 januari 1973 werd de zaak officieel gesloten.