Terug naaar Tijdmachine

1839

Cafés in Stationsstraat en Hoofdstraat, Rijen

In de negentiende eeuw waren er in Rijen in de Kerkstraat en op de Rijensche Dijk verschillende herbergen. Tegenwoordig is dat Stationsstraat en Hoofdstraat. Deze straten lagen in de buurt van het station. Bovendien waren er nogal wat looierijen, wat gunstig was voor de klandizie in de cafés. De herbergen waren er bijna altijd als nevenverdienste en werden vaak geleid door vrouwen.
Van 1839 tot 1840 was er de herberg van kleermaker Johanna Hoefnagels. Zij woonde er samen met haar broer Antonie, die ook kleermaker was.
Van 1867 tot 1920 was er, op de plek waar nu appartementencomplex De Bareel ligt, een herberg van Cornelis Peeters. Dat was vlak naast een café van leerlooier Cornelis Willemen.
Ook leerlooier Pieter Kin had in de Kerkstraat een café; na zijn overlijden in 1909, nam zijn vrouw Maria Hansort het café over. In dit café was kruisboogvereniging ‘Recht door zee’ thuis.
Van 1881 tot 1887 had ook timmerman Hubert Verheijden een café in de Kerkstraat.
Van 1826 tot 1836 was er in deze straat ook een slijterij van timmerman Jacobus Roksnoer. Hij verkocht sterke drank, maar hij was geen tapper. Hij had alleen een winkel.
Van 1839 tot 1860 lag in de Kerkstraat, op de plek tegenover het huidige winkelcentrum De Laverije, de herberg van kleermaker Jan Hoefnagels.
Linnenwever Jan Baptist Luijts was rond 1806 ook ‘coster van de grote kerk ten Rijen’. En in zijn woning aan de Kerkstraat had hij een herberg. Jan zal gereformeerd zijn geweest, want na de Vrede van Münster waren de katholieken aangewezen op de schuurkerk in de Heistraat. Luijts overleed in 1837.
In de nabijgelegen Wilhelminastraat (toen ook Kerkstraat geheten) had rond 1917 Adrianus van Gestel een café. Dat lag aan een koolpad langs de spoorlijn.