Na een eerste carnavalsbijeenkomst begin jaren vijftig, georganiseerd door carnavalsclub De Neutjes, werd in 1958 in Gilze de Eerste Gilzer Carnavalsvereniging opgericht. De leden veranderden de naam van deze openbare club al vrij snel in Algemene Gilzer Carnavalsstichting De Leuttappers. De eerste optocht trok in 1963 op carnavalszondag door het dorp. Gilze doopten ze om tot Dringersgat.
Er kwam veel steun van de kasteleins en de buurtverenigingen en er kwam geld binnen van de extra activiteiten die de Leuttappers organiseerden. Toch was de subsidie die de gemeente vanaf 1969 toekende, erg welkom.
De Leuttappers kwamen in de jaren na 1960 met steeds meer nieuwe onderdelen voor het carnaval; bijvoorbeeld het Pruverkesbal, het Wijvensjouwen, de Sauwelavonden. Maar ze zijn ook de bedenkers van het Gils Boek of Records en het Mollebosfist.
Sinds 1961 verschijnt elk jaar Het Leuterèrke, het nieuwsblad van de carnavalsstichting. Vanaf 1979 begeleidt blaaskapel De Leutefleuters het carnaval in Gilze.
Op de Heuvel staat sinds het vijftigjarig bestaan van de stichting in 2008, een carnavalsmonument.
De carnavalsstichting laat als leden alleen mannen toe, maar vrouwen nemen wel deel aan de organisatie via bijvoorbeeld de Hofdames, The Leut-Dancers en de Leutige Meskes.
Naast de Leuttappers zijn er in Gilze nog andere carnavalsverenigingen.