Terug naaar Tijdmachine

1803

Officiƫle brandweer benoemd

Op 10 augustus 1803 stelden schout en schepenen 24 brandmeesters aan. Twaalf voor Gilze (Jan van Dijk, Jan de Bont, C. Otten, Adr. Brouwers – hoofdbrandmeester, Gerard Haag, Adr. van Groendaal, Cornelis van Bijsterveldt, Antoon van Bijsterveldt, J. Wijstenburg, G. Smans, Antony Blom en Antony van Alphen) en twaalf voor Rijen (Jac. J. van Dongen, Stoffel Houtepen, Corn. A. van Dongen, Nicolaas van den Bleek, Ant. De Zwart, Jan Adr. Van Dongen, Adr. J. van Dongen, Adr. Verheijden, Bartel Biemans, P. de Hoon jr., Gijs de Bruyn en Jan Coenraad).
De brandmeester die als eerste met een ton water bij een brand was ontving ƒ 5,00. Degene die het eerste met vier paarden bij het brandspuithuisje was ontving een ducaat.
De dag na de aanstelling van de brandmeesters probeerden ze de brandspuit van Gilze uit en kort daarna die in Rijen. De nieuwe brandmeesters werden van tevoren op een vat bier onthaald.
Opmerkelijk detail: in 1956 vierde de brandweer haar honderdjarig bestaan, maar bij nader onderzoek in het gemeentearchief bleek de brandweer in 1956 al 203 jaar te bestaan.